Manifest No a la 7ª terminal

5 de novembre 2023 / Publicat per Stop Creuers

En els pròxims mesos està prevista l'adjudicació de la concessió de la setena terminal de creuers del Port de Barcelona. Es tracta d'una nova terminal al moll Adossat on podran atracar creuers de fins a 400 metres d'eslora, la qual cosa permetrà, conjuntament amb la sisena nova terminal que s'està construint, incrementar el nombre de creueristes que arribin a Barcelona dels 3,3 milions actuals a gairebé 5 milions. 

La posada en marxa d'aquestes dues noves terminals va ser un dels punts de l'acord signat l'any 2018 entre el Port de Barcelona i l'Ajuntament, justificat com una "reordenació" del Port i una manera d'"allunyar" els creuers de la ciutat. En realitat suposa l'eliminació de terminals de creuers i ferris de petites dimensions i la construcció de dues noves terminals de megacreuers. Tot això quan Barcelona ja és actualment el primer port de la Mediterrània en nombre de creueristes i el quart a escala mundial.

En els darrers anys el Port de Barcelona ha estat ampliant el Moll Adossat amb diners públics perquè ara es doni en concessió l'explotació d'aquesta setena terminal a empreses multinacionals dels creuers. Aquestes la gestionen directament per un termini de 30 a 35 anys i, a banda de complir unes mínimes clàusules, poden fer i desfer com vulguin sense tenir en compte els impactes ambientals i socials que generen. A més, es dona el cas que el Port va haver de retirar l'any 2022 la licitació d'aquesta setena terminal quan unes navilieres van impugnar judicialment el concurs perquè les clàusules de licitació afavorien desproporcionadament una altra naviliera. 

El paper destacat de Barcelona en el sector creuerístic fa que sigui la ciutat europea més contaminada pel trànsit de creuers, els quals cremen milers de litres diaris del combustible més brut de tots, el fueloil pesant. La seva combustió emet altes quantitats de contaminants tòxics a l’aire, com els òxids de nitrogen i de sofre (NOx i SOx), partícules en suspensió i altres hidrocarburs perillosos. Solucions com el gas natural liquat no alleugereixen el problema: no deixa de ser un combustible fòssil que contribueix a l'escalfament global amb una intensitat molt superior a altres combustibles, perquè emet metà. Recordem també que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea l'any 2022 va condemnar Espanya per haver superat el màxim anual permès de diòxid de nitrogen (NO2) de manera continuada des del 2010 fins al 2018 a Barcelona, i el fet de potenciar el sector creuerístic empitjorarà el problema.

És evident que els creuers agreugen les fortes conseqüències del turisme massiu que pateix Barcelona des de fa anys. Als problemes de mobilitat i massificació de bona part de la ciutat, que queden col·lapsades pels turistes i els seus transports, se li sumen l'expulsió de població, els efectes de la transformació de certes zones en autèntics escenaris turístics buidats de veïnes i la destrucció del comerç d'ús quotidià. L'aparició d'una nova terminal de creuers significa gairebé un milió més de turistes visitant els punts més massificats de la ciutat. En l'actual moment d'emergència climàtica i sequera, les polítiques públiques han d'anar adreçades al decreixement en el trànsit de creuers, i per això és imperatiu impedir el creixement exacerbat que produiria l'existència de la setena terminal.

Si no aconseguim aturar aquesta concessió, durant un mínim de 30 anys tindrem megacreuers a la setena terminal, sense que hi puguem fer res, si no és que es paguin amb diners públics indemnitzacions milionàries per desfer l'acord. No ens podem permetre més turistes, més contaminació i escalfament global, més consum de recursos locals bàsics, més destrucció del teixit social de la ciutat i més despesa pública orientada a aquest negoci que està en mans de multinacionals que evadeixen impostos. Ja s'ha demostrat que solucions com les taxes portuàries, la taxa turística no dissuadeixen l'arribada d'aquests grans monstres. La solució passa per aturar la concessió de la setena terminal i fer una planificació per a la reducció dels creuers a Barcelona fins a la seva total eliminació.

Adhesions d'entitats: http://forms.komun.org/no7aterminal

Stop Creuers

Stop Creuers Catalunya és una confluència d'entitats ecologistes i de defensa del territori contra el trànsit de Creuers.

info@stopcreuers.cat

© 2024 Ecologistes en Acció | Disseny web