Setmana StopCreuers Catalunya 

Tres actes públics i una trobada de moviments han conformat aquesta Setmana Stop Creuers: dues sessions informatives al voltant dels diferents impactes de la indústria de creuers, a Barcelona i Tarragona, i una jornada de debat intern entre moviments i amb dos debats públics sobre territori i model econòmic. Aquí podeu recuperar el vídeo de la primera jornada i les presentacions de la darrera jornada.

Continguts de les jornades consultables aquí.

COMUNICAT DE LA TROBADA STOP CREUERS MEDITERRÀNIA
Les persones i el planeta abans que el benefici privat. Aturem els creuers a la Mediterrània! 

Aquesta és una nova trobada de moviments contra els creuers de la Mediterrània, celebrada el 15 d’abril de 2023 a Barcelona, les organitzacions participants decideixen acordar un marc comú contra aquesta indústria turística. 

L’auge del turisme de creuers a la Mediterrània coincideix amb la manifestació evident d’una crisi múltiple: climàtica, energètica, de recursos, i de biodiversitat. No podem aïllar dites crisis del model econòmic que possibilita, legitima i propugna el turisme de creuers.

A la trobada de moviments anti creuers s’han identificat nombrosos impactes socioambientals i econòmics que es reprodueixen a tota la Mediterrània cada cop amb més intensitat. Per tant, denunciem:

Els impactes ambientals inassumibles: és el transport més contaminant per persona i quilòmetre, genera una immensa quantitat de residus i deixalles, a la mar i a terra, utilitzen els combustibles més perjudicials per la salut de les persones i fomenten el desplegament de grans infraestructures (vials, aeroports…)

  • Les falses solucions tecnològiques: els GNL (combustible fòssil amb gran efecte hivernacle), electricitat, hidrogen verd o ús d’”scrubbers”. Tot això són simples estratègies de greenwashing.
  • Els impactes en forma de turistització intensiva als territoris, massificació de l’espai públic, transformació de les ciutats en escenaris turístics, col·lapse dels sistemes de transport públic, desaparició del comerç local i pèrdua de la identitat del teixit social.
  • L’espiral de creixement insaciable de la industria que gaudeix de molts privilegis: amb finançament públic, construeix ports i infraestructures per acollir vaixells cada cop més gegantins que extrauen uns grans beneficis que no queden en mans locals.
  • L’ús indiscriminat de les banderes de conveniència de les multinacionals navilieres, que els permet règims laborals abusius, pitjors salaris, mínims controls tècnics dels vaixells, regulacions ambiental laxes i evasió fiscal. 
  • La manca de transparència del sector i l’opacitat en el funcionament dels ports, la qual cosa dificulta el control i seguiment de les seves actuacions, i models de govenança més participatius.

Les organitzacions participants reclamem accions polítiques que tendeixin a suprimir l’activitat creuerística, la recerca d’alternatives econòmiques no contaminants en els territoris afectats, una major regulació ambiental del sector naval així com una sensibilització general de la població.

Com a xarxa de moviments i plataformes que patim els efectes de la indústria dels creuers, hem decidit lluitar conjuntament. En conseqüència, les entitats a sota signants, hem consensuat la necessitat d’organitzar-nos per assolir les següents mesures:

  1. La reducció radical de l’activitat dels creuers a la Mediterrània que tendeixi cap a la seva desaparició.
  2. La posada en marxa de campanyes per conscienciar i explicar les conseqüències de la indústria dels creuers, tant per als habitants de les ciutats i pobles que en pateixen les conseqüències, com per als mateixos usuaris dels creuers. 
  3. L’aturada immediata de les ampliacions portuàries destinades al sector dels creuers i decreixement de les infraestructures portuàrias.
  4. La denúncia falses solucions com el GNL, els “scrubbers”, l'energia a terra, perquè cap d'aquestes tecnologies actuals i futures farà que un vaixell deixi de contaminar.
  5. La reconversió del sector turístic de les ciutats, per tal de millorar els modes de mobilitat més sostenibles i enfortir els sectors econòmics locals més justos socialment i ambientalment. Treballant aquests processos conjuntament amb les persones treballadores i els seus espais sindicals. 
  6. L'impuls de l’entrada en vigor abans del 2025 de les àrees de control d’emissions de sofre i nitrogen a la Mediterrània, sense “scrubber”
  7. L’expansió i manteniment d’un treball comú al conjunt de la Mediterrània per fer d’aquestes reivindicacions una realitat i tenint en compte les desigualtats N-S global.

 


No Grandi Navi Venezia
Stop Crossiers Marseille
Comissió ciutat port València
Plataforma contra els mega creuers Mallorca
Stop Creuers Barcelona
Stop Creuers Tarragona

- Jornades de debat per a l'eliminació dels creuers a Catalunya i arreu

▪️ Dimecres 12 - Barcelona Casal de Barri Pou de la Figuera - 18 h
▪️ Dijous 13 - Tarragona Sala d'actes de la Cooperativa Obrera - 18 h


-Trobada oberta amb moviments anticreuers de la Mediterrània
▪️Dissabte 15 - La Base, C/de les Hortes, 10. Poble Sec, Barcelona, 11 hores

Stop Creuers

Stop Creuers Catalunya és una confluència d'entitats ecologistes i de defensa del territori contra el trànsit de Creuers.

info@stopcreuers.cat

© 2025 Ecologistes en Acció | Disseny web