Torna la campanya #AlertaCreuers 2017

5 de juny 2017 / Publicat per Stop Creuers

Mostrem un cop més el nostre neguit i rebuig pel creixement de la indústria de creuers a Barcelona. Davant d’una població cada cop més clarament enfrontada a aquest desgavell, tornem a posar en marxa la campanya #AlertaCreuers, informant quotidianament del nombre de creuers i creueristes que cada dia arriben a la ciutat, a les xarxes socials de l’ABTS. Us convidem a seguir, donar suport i difondre aquesta campanya, ideada ja fa anys per desmentir la idea que els creueristes (i turistes en general) arriben “així, com la pluja o les tempestes”, i no com a conseqüència d’una planificació perversa i molt perillosa.

Aquest any tornem a batre rècords, en general i en concret. Si per una banda caldrà esperar més de 6 mesos per demostrar amb xifres la percepció veïnal (ja palpable des de fa un mes) de nous i enèsims creixement i rècord en el nombre de turistes a Barcelona el present any, hi ha una de les fonts d’aquesta afluència de la qual ja podem garantir-ne creixement i rècord. Ens referim a la indústria de creuers.

L'amic Molina, de TV3, escandalitzat per la pluja de creueristes de diumenge passat.
L’amic Molina, escandalitzat per la pluja de creueristes de diumenge.

 

Aquest sector és altament contaminant en termes ambientals (volums brutals d’emissió de gasos, generació de residus, gestió molt fosca -si no directament criminal- d’aigües grises i negres,) i socials (condicions laborals molt abusives, fiscalitat fosca i molt insuficient, despesa traslladada a les institucions locals en termes de manteniment, neteja, seguretat, etc., massificació turística de la ciutat amb totes les derivades que venim denunciant).

Fets que han portat a una contestació creixent els últims dos anys, culminant en les dos primeres mobilitzacions el passat estiu: la manifestació #StopCreuers el dia 8/5/2016 i l’acció de rebuig al Harmony of the Seas (re-batejat a tot el Mediterrani com a Horror of The Seas), el creuer més gran mai construït fins ara, que va establir la seva base a Barcelona.

L’any 2015 la ciutat va rebre 2.541.373 creueristes, creixent en un 5’6% l’any passat fins els 2.683.594 creueristes. El present any, la previsió de creixement torna a ser d’un 5%, arribant així als 2.817.150 creueristes aproximadament. El Port de Barcelona, un dels grans culpables d’aquest autèntic abús econòmic, afirma sense embuts que l’objectiu a curt termini és assolir els 3 milions de creueristes. És ja el primer port de Creuers a Europa, i el sisè al món per darrer només dels diferents ports de Florida, bressol d’aquesta indústria, un a Bahames i un a Mèxic.

Per si no fos suficient, dos notícies recents compliquen encara més el panorama. Per una banda, la companyia Royal Caribbean ha anunciat la seva aposta per Barcelona, establint-hi la base d’operacions de la nova mega-fàbrica flotant que serà el Symphony of the Seas (més gran encara que el seu predecessor, el Harmony). Per l’altra, la companyia MSC Cruceros ha anunciat la construcció d’una nova terminal de creuers pròpia.

L’expansió del Port de Barcelona en l’àmbit de creuers és una bogeria pròpia de descervellats i/o voltors sense escrúpols. Per tots aquests motius, hem reprès la campanya #AlertaCreuers d’altres anys, donant-li una nova imatge gràfica gràcies a la mestria del Taller d’Infografia Popular.

Més enllà de la campanya, estem preparant mobilitzacions per a les properes setmanes. Us mantindrem informades.
#StopCreuers!

#DecreixementTurístic JA!

Publicat originalment al bloc de l'ABDT: https://assembleabarris.wordpress.com/2017/06/05/torna-la-campanya-alertacreuers-2017/ 

Stop Creuers

Stop Creuers Catalunya és una confluència d'entitats ecologistes i de defensa del territori contra el trànsit de Creuers.

info@stopcreuers.cat

© 2023 Ecologistes en Acció | Disseny web